Меню
Your Cart

Инструкции за монтаж

Обща подготовка

Уверете се, че стената е гладка, чиста и напълно суха. Това е от ключово значение за успешния монтаж. Повърхността не трябва да има остатъци от стари тапети и зацапвания като мръсотия, прах, мазнини, плесен, петна от мастило - всеки от тях може да попречи на залепването на новия тапет.

1. Махнете пироните/винтовете и запълнете пукнатините.

2. Изключете захранването, след което извадете всички ключове / контакти.

3. Почистете всички грапави участъци до гладкост.

4. Ако е необходимо, почистете стената с топла вода и мек сапун и изчакайте поне 24 часа, за да изсъхне напълно.

5. Боядисайте стената в светъл еднороден цвят, тъй като тъмни шарки/цветове могат да прозират при тапети с по-светли нюанси.  

Важно: Оставете тапета да се аклиматизира в помещението, в което ще бъде поставен. За да направите това, извадете тапета от опаковката, премахнете фолиото и го оставете в свободно състояние за няколко часа.

Стенни повърхности

Прясно боядисаните стени трябва да изсъхнат напълно преди лепенето на тапети. Моля, направете справка с инструкциите на производителя на Вашата боя за минималното време на съхнене.

Порести повърхности (мазилка, циментова замазка):
Уверете се, че старата мазилка е здрава и няма мухъл, а ако мазилката е нова, че е напълно суха. Циментовата замазка/бетонът трябва да се шлайфа докато стане гладък.
Запечатайте стената с грунд. Оставете грунда да изсъхне напълно и след това пристъпете към монтаж на тапета.

Гипсокартон
Запълнете всички отвори от винтове и фуги между гипсокартоните. Запечатайте стената с грунд или разредена паста. Оставете грунда да изсъхне напълно и след това пристъпете към монтаж на тапета.

Лепене на Тапети с Флис Основа (Флис Хартия) /без застъпка между панелите/:

1. Основата трябва да е здрава, суха, гладка и без прах и мазнини. Старите тапети и следите от старо лепило трябва да бъдат премахнати. Пукнатини, дупки и неравности се изравняват. Препоръчително е предварително грундиране. Стени боядисани с латекс на варова основа, както и гипс-картонени стени се грундират с дълбокопроникващ грунд.

2. Разтворете лепилото според указанията за употреба на опаковката. Разбърквайте до получаването на гладка, рядка, еднородна смес.

3. Нанесете лепилото с валяк или четка директно върху стената, на ширина 1-2 тапетни ролка. 

4. Поставете тапетната ролка върху нанесеното на стената лепило. 

5. Пригладете тапета с мека четка или гумен валяк - от горе надолу- през средата, после от центъра към краищата, като изкарвате въздуха и излишното лепило за по-устойчиво залепване.

6. Продължете със следващата ролка. Номерацията винаги е от ляво надясно - от 1 до Х.

7. Остранете остатъците от лепило с чиста влажна кърпа или гъба. 

Измийте използваните инструменти след работа.

Внимание! Фототапетите се лепят и съхнат при стайна температура до 20 градуса, при затворени врати и прозорци, без климатици и други отоплителни уреди.

Отвори в .pdf

Видео инструкции

HP PVC-free самозалепващ тапет

Тази тапетна хартия е предварително подготвена - изисква само вода за да се активира лепилото . Проектирана е за лесно поставяне и чист демонтаж. Чистият демонтаж се покрива от гаранцията на HP за HP PVC-free тапетите, които са поставени върху добре подготвена стена, както е описано по-долу.

ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ:

 • Повърхността на стената трябва да бъде чиста, суха, структурно здрава, без плесен, мазнини, петна и неравности, за да се постигнат най- добри условия за поставяне и пълно отстраняване при демонтаж.

 • Ако забележите петна, почистете стената с влажна кърпа или гъба. Оставете я да изсъхне напълно.
 • Направете снимка преди поставянето. Ще се радваме да споделите с нас снимки от„преди и след“.

ИНСТРУМЕНТИ, КОИТО ЩЕ СА ВИ НЕОБХОДИМИ:

 • Покривен найлон
 • Чиста кърпа и/или гъба
 • Пулверизатор под налягане пълен с чиста вода
 • Молив
 • Шпатула за лепене на тапети (по избор)
 • Макетен нож (за обрязване)
 • Нивелир или метална линия (по избор)
 • Стълба (подходяща за височината на стената)
 • Добро настроение :)

За монтаж върху гипсокартон. За най-добри резултати предварително боядисайте ии грундирайте с един слой грунд или един слой латекс. Повърхността на стената трябва да е чиста, гладка и без неравности или замърсявания.

За монтаж върху боя. Боядисаните стени трябва да бъдат гладки и без неравности. Проверете повърхността на стената, за да определите състоянието на адхезия на боята. Ако боята е стара, повредена или лющеща се - грундирането е силно препоръчително.

За монтаж върху тапет/фототапет. Старата тапетна хартия трябва да се отстрани, както и старото лепило. Когато повърхността е гладка и чиста се нанася един слой грунд.

За монтаж върху ламперия. Всички канали трябва да бъдат запълнени, за да се постигне гладка повърхност, след коетоповърхността трябва да бъде покрита с грунд, стимулиращ адхезията.

За монтаж директно върху тапети/ фототапети. Не се препоръчва.

СТЪПКА 1: ПОДГОТОВКА НА СТЕНАТА

Това е най-важната стъпка в процеса - тя ще се отрази на крайния резултат и издръжливостта на вашия проект, като отделеното време сега ще гарантира най-добрия възможен резултат. 

СТЪПКА 2: ПОДГОТОВКА НА ФОТОТАПЕТА

Поставете панелите по ред на номера, като номерацията е отляво надясно. Проверете дали всички части са налични, както и за цветови разминавания.

СТЪПКА 3: ПОДГОТОВКА на панел №1

Ако започвате лепенето отляво надясно тряба да започнете с ролка №1. Номерацията е в долния ъгъл. Използвайки нивелир маркирайте права (вертикална) линия с молива в дясната страна на първата ролка, която да следвате. Това ще ви помогне да държите листа в права линия отгоре надолу.
 1. Разгънете панела с напечатаната страна на тапета надолу.
 2. Напръскайте целия панел с вода (с пулверизатор под налягане) за 10 до 15 секунди, за да активирате лепилото.Напръскайте добре и краищата на хартията.
 3. Слепете двата края на панела един към друг за около 1 минута.
ВАЖНО: Избягвайте да прегъвате хартията при слепване. 
ЗАБЕЛЕЖКА: Този продукт се разширява леко от водата. За най- добри резултати, напръскайте и оставайте слепен всеки панел за еднакво време.

СТЪПКА 4: ЗАЛЕПВАНЕ на панел №1

 1. Разгънете горната половина на панела, оставяйки долната слепена, и поставете горната част с открито лепило върху стената.
 2. Ако сте доволни от първоначалното позициониране, разгънете целия панел, излагайки и останалата повърхност на лепилото.
 3. Използвайки влажна гъба или кърпа, притискайте леко надолу и навън.

СТЪПКА 5: ЗАЛЕПВАНЕ на останалите панели

Приложете гореописаните стъпки и за останалите панели.

ЗАБЕЛЕЖКА: Всички модели се произвеждат с 5мм застъпка между панелите.

ДЕМОНТАЖ:

Hp PVC-free тапетите се премахват лесно от стената. Остатъчното лепило може лесно да се избърше с вода и гъба.

Отвори в .pdf

Видео инструкции